Extra sluitingsdata door nieuw bibliotheeksysteem!

EBS

Van 30 september tot en met 4 oktober sluit de bib haar deuren, omdat we dan overstappen op een nieuw bibliotheeksysteem. Tijdens deze periode is ook de inleverbus gesloten. Vanaf zaterdag 5 oktober zijn we terug open vanaf 10 uur (opgelet: niet vanaf 9 uur).

Even dicht

Denk er ook aan dat in deze periode álle Oost-Vlaamse bibliotheken zullen gesloten zijn. Haal dus zeker je leesvoer op voorhand. De uitleentermijn wordt sowieso verlengd met de periode dat we gesloten zijn, er wordt dus nooit boete aangerekend voor deze sluitingsdagen.

Extra uitleenvoorwaarden: Vanaf 16 september kan je tot 25 materialen meenemen, de uitleenperiode is dan tijdelijk 5 weken.

Wat gebeurt er tijdens de sluiting?

Alle bibliotheekmedewerkers krijgen een opleiding om met de nieuwe software te leren werken. Het hele systeem wordt dan ook tot in de puntjes doorgetest, tot de zelfuitleen- en betaalautomaten toe.

Het nieuwe bibliotheeksysteem Wise moet zorgen voor een vlottere dienstverlening in de bibliotheek. De bezoeker moet nu minder stappen ondernemen om een boek te lenen. Door te kiezen voor één geïntegreerd systeem dat in héél Vlaanderen wordt gebruikt, kunnen bibliotheken efficiënter en vlotter gaan werken.

Van een lokaal/provinciaal naar centraal systeem

Tot nu toe werkten de Oost-Vlaamse bibs met een lokaal of provinciaal bibliotheeksysteem. Minister Gatz besliste bij de overdracht van provinciale bevoegdheden naar Vlaanderen dat de Vlaamse en Brusselse openbare bibliotheken gebaat zouden zijn met een volledig nieuw, centraal systeem. Dat systeem heet Wise en wordt nu al door 75% van de Nederlandse openbare bibliotheken gebruikt. Cultuurconnect (digitale innovatie in de cultuursector) biedt dit aan in Vlaanderen en werkt daarvoor nauw samen met ontwikkelaar en Nederlands marktleider OCLC|HKA.

In januari van dit jaar al gingen de bibliotheken van Bree, Opglabbeek en Genk aan de slag met de nieuwe bibliotheeksoftware Wise. Na deze pilootfase volgden in maart nog 28 Limburgse bibliotheken. Nu is het de beurt aan 57 bibliotheken Oost-Vlaanderen. Binnen de drie jaar sluiten de openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel aan op het nieuwe systeem. Dat gebeurt in golven van telkens ongeveer een half jaar per provincie.

Platform van digitale bibliotheekdiensten

Nieuwe digitale diensten kunnen makkelijk ingeplugd worden op het centrale systeem, dat op die manier wil uitgroeien tot een breed platform van digitale bibliotheekdiensten voor de burger. Een voorbeeld van zo’n digitale dienst is Mijn Leestipper. Via deze dienst ontvangen bibliotheekleden leestips op maat, geselecteerd op basis van inhoud van het boek, leenhistoriek en leesvoorkeuren.

Datum van het bericht: donderdag 05 september 2019