Naar inhoud

Nieuwe lezingenreeks Luistervinken: Eva Daeleman, Johan Op de Beeck, Sarah Van Gysegem, Johny Vansevenant

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Affiche Luistervinken

De prijs per lezing bedraagt 5 euro, een abonnement voor de 4 lezingen komt op 15 euro. Kaarten en abonnementen zijn te verkrijgen bij de bibliotheken in Lede en Oordegem en bij de cultuurdienst.

De cultuurdienst en de bibliotheek nodigen jaarlijks vier interessante gastsprekers uit die je een hele avond mee op sleeptouw nemen door hun vakgebied. De lezingen beginnen telkens om 20 uur in GC De Volkskring.

 

BURN-OUT - EVA DAELEMAN

Als negentienjarige begon Eva Daeleman bij radiozender MNM, twee jaar later schoot haar televisiecarrière uit de startblokken. Ze had een volle bankrekening en een tof lief – alles om gelukkig te zijn. Maar zo eenvoudig bleek het niet. Ze belandde in een burn-out, haar leven zag er zwarter dan zwart uit. Het werd een omslagpunt om haar leven anders aan te pakken. Dat ging niet vanzelf, maar vele blauwe plekken, huilbuien en littekens later is er een andere Eva. In haar lezing deelt ze haar inzichten over en visie op veerkracht, op bewuster leven, op kwetsbaarheid en op hoe je elke dag wat levenswijzer kan worden. Een handleiding voor de zoektocht die elk leven is, een eerlijke getuigenis over burn-out als een leerproces. Op woensdag 6 november 2019.

 

DE ZONNEKONING - JOHAN OP DE BEECK

Lodewijk XIV is de koning der koningen. Hij werd op vijfjarige leeftijd koning en zou dat 72 jaar lang blijven. Hij was de uitvinder van het absolutisme: de totale macht bij de gratie van God. Zijn symbool was dan ook de zon, die alles verlicht en waarvan iedereen afhankelijk is. Meesterverteller Johan Op de Beeck doet het levens - verhaal van de Zonnekoning uit de doeken. Hij legt uit wat zijn historische betekenis was en waarom hij, zonder het te willen, eigenlijk de Verlichting in gang zette. Verwacht je aan een weergaloos verhaal, vol van anekdotes, soms smakelijk, soms bijzonder onsmakelijk en gruwelijk. Op donderdag 5 december 2019.

 

TYPISCH TIENERS - SARAH VAN GYSEGEM

Tijdens de tienerjaren van je kroost kan het er pittig aan toegaan. Er komt in een recordtijd zó veel op je af, dat je af en toe het noorden kwijt raakt. Sarah Van Gysegem vertelt over alles wat zo typisch is aan tieners. Een verhaal over wispelturige hersenen en hormonen, draaiende ogen, slaande deuren en verschillende keren de eerste keer. Een verhaal met flink wat humor én met een digitaal kantje, want via smartphones hebben pubers de wereld in hun achterzak. Een wereld propvol info en porno. Ze geeft eenvoudige tips om het samenleven met tieners vlot te laten verlopen, ook al is dit in realiteit niet altijd even simpel. Sarah Van Gysegem is mama van drie tieners, werkt als journaliste voor de Gezinsbond en schrijft al achttien jaar over de opvoeding van tieners. Ze mocht al deze ervaring bundelen in het pedagogisch handboek ‘Typisch Tieners’ . In 2018 verscheen haar tweede boek, Digitaal Ontmaagd, een gids over seksuele opvoeding voor ouders en opvoeders. Op donderdag 23 januari 2020.

 

HET FENOMEEN EDDY MERCKX - JOHNY VANSEVENANT

We kennen Johny Vansevenant als de meest ervaren Wetstraatjournalist van de VRT en een van de bekendste radiostemmen van de nieuwsdienst. Maar hij heeft nog een tweede passie: hij is bezeten van het wielrennen uit de jaren zestig en zeventig en is een Belgische autoriteit met zijn kennis over Eddy Merckx. Als kind keek hij vol bewondering naar de Kannibaal. Hij apprecieerde Merckx vooral omdat hij ondanks zijn topprestaties zo bescheiden is gebleven. Die fascinatie bleef hangen en vertaalde zich in drie boeken over de wielrenner. Tijdens zijn lezing deelt hij zijn admiratie met het publiek. Op donderdag 27 februari 2020.

Datum van het bericht: maandag 24 juni 2019